U bent hier

Vergrijzing en Naturisme? Niks Nieuws!

Door Harmen op 27 juni 2017 - 02:34
copyright: Harmen Pordon

Met verbazing zat ik de laatste dagen de media in de gaten te houden. Het naturisme in Nederland zou vergrijzen. Nou kan ik me vergissen, maar zijn de oudere generaties niet altijd de grootste groep in t naturisme geweest? Ikzelf ben 10 jaar naturist zoals jullie weten en waar ik ook kwam, de ouderen hadden de meerderheid. En wat ik van naturisten begrijp die ouder zijn als ik, was dat ook al zo toen zij mijn leeftijd hadden. Dus waarom nu ineens die media aandacht? Een goedbedoelde noodkreet van de NFN om de toekomst van naturisme veilig te stellen? Of een slimme manier om hun nieuwe naam Blootgewoon naamsbekendheid te geven?

Ik vrees het laatste. Want als je naturisme probeert te verkopen bij Jinek als " ik voel me geen naturist maar meer een blootloper " en wanneer je naturisme bij RTL probeert te verkopen als een gezonde vorm van recreatie, sla je denk ik toch een paar planken mis. Neem dan een voorbeeld aan Tessa de Jong, ja die van " Ik vertrek ", die in een interview met Vrouw perfect weergeeft waar naturisme omdraait. DAT is hoe je naturisme verkoopt aan mensen die er tot nu toe niks mee hebben. En wil je de jongeren bereiken? Gebruik het internet. Gebruik humor. Maar ga niet bij 2 programma's op tv zitten, waar geen jongeren naar kijken.

Jaren terug was er een topic over naturisme in het jeugdjournaal, die nu nog steeds online te vinden is. Een van de beste dingen op tv die ik ooit over naturisme heb gezien, samen met de hele oude aflevering van Theo en Thea, maar dit is zelfs nog van voor mijn tijd. Ook die aflevering is nog volledig online te vinden. Kijk ze en je zult het met me eens zijn dat dat een manier is om jongeren te bereiken. En kom je bij de wat oudere jeugd, gebruik dan de humor die ik eerder noemde. Santana en ik zijn een tijdje terug begonnen met een online foto Comic genaamd It's a naturist life. En ja, die is net als m'n blogs op Wordpress in het Engels ( al overweeg ik wel om ze ook in het Nederlands uit te brengen, bedankt Leo ). Maar omdat er heel veel humor in die strips word gebruikt slaat het best goed aan bij de jongeren. Dat merk ik wel aan degene die ze lezen. En zelfs met m'n blogs op Wordpress bereik ik jongeren. Destijds bij de webshops ook. Als zelfs 1 van de oprichters van Young Naturists of America bereid is je producten te dragen, om nog meer jongeren het naturisme in te krijgen, dan weet je dat je met iets goeds bezig bent. De blogs worden massaal gedeeld door naturisten federaties uit Engeland, Amerika, Australië, grote bekende bloggers delen ze, websites en forums delen ze.

Er was ook een organisatie die er geen heil in zag. Die vond dat het niet in hun profiel paste. En dat kan. Dat respecteer ik. Snappen doe ik het niet. Want desbetreffende organisatie was wel de federatie van Nederlandse naturisten. Jazeker, eerdergenoemde NFN.

En ik snap het gewoon niet. Wellicht lezen ze dit en kunnen ze het verder toelichten maar ik vrees dat dat valse hoop is. De reden dat ik 2 jaar geleden mijn lidmaatschap opzegde was ook omdat ik mijzelf als naturist zijnde, totaal niet herkende in hoe zij naturisme naar buiten brengen. En tuurlijk hebben ze goed werk gedaan wat betreft Delftse hout en natuurlijk hebben ze in het begin heel veel betekent voor de acceptatie van naaktrecreatie en hebben ze destijds mensen kunnen laten inzien dat het wel degelijk een breed gedragen levensstijl is. Maar de over the top vakantie organisatie, waar ze de laatste 10 jaar langzaamaan in veranderd zijn is iets waar ik mij ver van distantieer. Als je vind dat ik er naast zit, laat het me dan vooral weten, ik ga graag de discussie aan. Dit is in ieder geval hoe ik erover denk en het gevoel wat ik erbij heb. En nee het is geen wrok omdat ze niet willen samenwerken. Ik doe alles belangeloos en krijg nergens voor betaald. Maar verkoop naturisme wel zoals het bedoeld is en niet als een toffe manier van recreëren, want nogmaals, het is zoveel meer dan dat!

En wat betreft die vergrijzing... er zijn nog jongeren genoeg hoor. Afgelopen zaterdag zat op Flevonatuur het peuterbad vol met kindjes, waren er zat pubers en twintigers te vinden en ook de dertigers en veertigers waren ruim aanwezig. Een dag later op het Ellerstrand, was de gemiddelde leeftijd ook een stuk lager dan een random bejaardentehuis. En wil je dat behouden en wil je er zelf ook iets aan doen, gebruik humor, gebruik een duidelijk beeld van wat het is en wees er open en eerlijk over. Zo bereik je ze. En niet met een recreatie-afleidingsmanoeuvre-jasje eromheen.

Deze blog verscheen origineel op https://blootgewoon.jimdo.com/blog-open-bloot/