U bent hier

Naturisme oubollig?

Door Karin op 30 december 2014 - 12:30

Veel mensen praten tegenwoordig over 'de vergrijzing van het naturisme', alsof naturisme oud en krakkemikkig is, en gedoemd te verdwijnen, als we niet met zen allen voluit voor 'verjonging' gaan.

Waar velen aan voorbij gaan, is dat de hele maatschappij veroudert (denk hierbij even aan de Rolling Stones;-). Dus een krampachtige verjonging-om-de-verjonging (wat dat ook zou mogen inhouden), zelfs indien helemaal doorgezet, zal netto niks opbrengen. 

 'Verjonging' wordt immers al te vaak ingevuld als 'verbreding', wat impliciet inhoudt dat we van die oubollige concepten als 'bevorderen van zelfrespect, respect voor de natuur en respect voor anderen' afmoeten, en al helemaal van het 'gemeenschappelijk naakt als kenmerk', want dat laatste is in de ogen van velen de reden waarom jongeren niet naar de naturisten terreinen komen. De redenering is dan; laat ze toch hun kleren aanhouden, dan worden het vanzelf naturisten (en anders komen ze niet). 

We moeten ook vooral niet meer over naturisme spreken, maar wel over 'naaktrecreatie', want da's lekker breed en toegankelijk.

Daar valt ook wel wat over te zeggen. 

Over naaktrecreatie moeten we ons immers geen zorgen maken; Nog nooit hebben mensen zo massaal naakt gerecreëerd als nu; de sauna's zitten overvol en er komen er steeds bij. Weinig mensen liggen wakker van de officiële naaktstranden of de buurman die naakt in zijn eigen omheinde tuin rondloopt. Dus wat dat betreft, (tenzij je in je blote kont over straat wil lopen, en de occasionele overlast op de stranden daargelaten) bestaat er een groot maatschappelijk draagvlak. Om streeploos bruin te worden kan je op heel veel plekken terecht.

Maar wat naturisme inhoudt, dat weten zo onderhand blijkbaar nog alleen de mensen op de verenigingsterreinen. Er komen te weinig nieuwe mensen bij. En da’s jammer. Als ze willen concurreren met sauna's en wellness centra en campings-met-vertier-en-grote-glijbanen, zouden terreinen immense investeringen moeten doen. Maar daar draait het uiteindelijk niet om. 

De kracht van het naturisme schuilt precies in het aanbieden van een niet-commerciele, duurzame, ecologische, kindvriendelijke en sociale vrijetijdsbesteding.  

Maar net die troeven worden vandaag meer en meer onder de mat geveegd, ook door organisaties als NFN, als zijnde 'oubollig' en 'niet van deze tijd'. En dat terwijl allerlei tendenzen in de maatschappij juist het tegenovergestelde zouden moeten doen vermoeden; 

In Gent slaan jonge gezinnen aan het moestuinieren, eco-toerisme zit in de lift, kinderen worden op natuurkamp gestuurd om terug aansluiting te krijgen met de natuur, jonge gezinnen wonen in steeds krappere flatjes en zijn op zoek naar een beetje groen om hun vrije tijd in door te brengen, co-housing projecten worden steeds meer gemeengoed, mensen praten over zelfvoorzienend wonen en willen hun ecologische voetafdruk verkleinen, ook bij de keuze van hun vakantiebestemming, meer en meer mensen komen alleen te staan en zijn op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding (vergeet ook de ouderen als doelgroep niet, dat zou heel stom zijn aangezien de hele maatschappij dus vergrijst), het schoonheidsideaal wordt meer en meer bekritiseerd, en ga zo maar verder,....daarnaast zijn er helaas ook een aantal negatieve ontwikkelingen (waar momenteel vooral de sauna's succes door boeken); vrouwen die worden lastiggevallen omdat ze in de publieke ruimte een stukje vel 'teveel' laten zien, laat staan dat ze nog durven topless zonnen, het risico dat je jezelf en je kinderen ongevraagd op social media terugziet (gekleed of niet, dat maakt eigenlijk niet uit), lui die de naakstranden als hun persoonlijke speeltuin zien... 

Allemaal tendenzen die maken dat zoveel mensen klaar zijn om de naturisten terreinen te ontdekken. Zoveel potentieel, zoveel verschillende doelgroepen om aan te spreken, zo'n sterk verhaal!

 Naturisten waren al ecologisch, duurzaam, bezig met respect voor het eigen lichaam toen de meerderheid die begrippen nog niet eens kende en er alleszins heel lacherig over deed. Maar net nu (een deel van) de maatschappij daar ook klaar voor is, pleiten velen ervoor de principes van het naturisme overboord gooien en gaat men voor 'streeploos bruinen' of 'graag naakt zijn' als voornaamste bindende factor. Hiermee ga je geen mensen op de terreinen krijgen. Streeploos bruin worden kunnen ze ergens anders ook.

Een flauw afkooksel van het naturisme, en dat in een tijd waar ook en vooral jonge mensen terug op zoek zijn naar authenticiteit.

Ben benieuwd wat het wordt. 

Gemiste kans? 

Of gouden opportuniteit

Happy 2015!