U bent hier

Hartje New York of de Finse bergen: naturisten hebben nu ook hun eigen Airbnb

Door admin op 12 april 2018 - 02:00

‘B&B’ staat meestal voor ‘bed and breakfast’. Maar de twee b’s in de naam van de nieuwe reizigerswebsite die een Fins koppel zopas lanceerde, kunnen evengoed voor ‘blote billen’ staan. “Met NaturistBnB willen we de naturisten meer reismogelijkheden aanbieden. Vandaag zijn die veel te beperkt.”
11/04/2018:22.00 door Annelles Roose


Naturisme zit al een tijdje weer in de lift in ons land. Het ledenaantal van de Federatie van het Belgisch Naturisme is voor het eerst in jaren weer aan het stijgen, en er worden meer en meer activiteiten voor naturisten georganiseerd: van naakte bowlingavonden tot naakte wandelingen. En met dank aan het Finse koppel Petri en Minna Karjalainen (beiden 49) worden nu ook de mogelijkheden uitgebreid om naakt met vakantie te gaan.

De Karjalainens kwamen op het idee om een “Airbnb voor naturisten” op te richten toen ze gastheer en -vrouw van de echte Airbnb werden. “Een tweetal jaar geleden hebben we Airbnb ontdekt, en we vonden de formule zo fijn dat we besloten ook een kamer aan te bieden in ons huis in Helsinki. We zijn al jaren naturisten en gaven dat op ons profiel dus uiteraard ook aan. Vrij snel stelden we echter vast dat het afschrikte: er meldden zich amper gasten aan. Dus hebben we dan maar besloten een naturisten-reizigerswebite te beginnen. We willen er de reismogelijkheden voor naturisten mee uitbreiden. Vandaag zijn die nog veel te beperkt.”

NaturistBnB werkt op precies dezelfde manier als Airbnb. Hosts bieden verschillende opties aan, van een privé- of gedeelde kamer tot tent, appartement of huis. Gasten kunnen daarna een aanvraag doen, die definitief wordt zodra de gastheer zijn goedkeuring geeft en het gevraagde bedrag werd overgemaakt. Het enige verschil: iedereen mag naar believen naakt zijn.

Slechte intenties

NaturistBnB werd zeven weken geleden gelanceerd, en telt intussen al 53 hosts op vijf continenten. Belgen zijn daar nog niet bij, maar volgens Koen Meulemans, voorzitter van de Federatie van het Belgisch Naturisme, zal dit snel veranderen. “Zodra de website bekender wordt, gaan ook Belgen hun weg ernaartoe vinden, zeker nu de interesse in naturisme weer stijgt”, zegt hij. “Tot nu konden we terecht op naaktstranden en nudistencampings, en in een klein aantal bed and breakfasts. Voortaan kunnen we ons naakt in hartje New York begeven. Hoe zalig is dat?”

Meulemans zegt zich wel zorgen te maken over “individuen met verkeerde intenties”. Maar de Karjalainens relativeren: “Je kunt gasten vragen hun identiteitskaart door te geven. Daarnaast is wederzijds vertrouwen nu eenmaal een van onze basisprincipes, net zoals bij Airbnb. We geven al onze gebruikers de raad hun gevoel te volgen, en niemand in huis te halen bij wie ze een slecht gevoel hebben.”

INFO

Wie interesse heeft in een naaktvakantie, kan terecht op www.naturistbnb.com